KARLÍN A PALMOVKA nejdynamičtější pražská aglomerace… | ARS VIVA cesty za uměním

KARLÍN A PALMOVKA nejdynamičtější pražská aglomerace…

z cyklu Praha, náš „kamenný sen“ - architektonické procházky

TERMÍN: 7. září 2022 (1 den) NELZE OBJEDNAT ČÍSLO ZÁJEZDU: 3122

CENA: 390 Kč        Přihláška na zájezd

CENA ZAHRNUJE: odborného průvodce ARS VIVA a osobní audio systém



středa 7.9.   

místo setkání: 14:50 hodin na nároží ulice Thámovy a Křižíkovy, za stanicí metra B Křižíkova - zde; další spojení - tramvaje č. 3, 8, 24, stanice Křižíkova.

První vlna přestavby po povodních v srpnu 2002, kdy byla tato část Prahy výrazně postižena, přivedla nejen mnoho nových investujících developerů, značné prostředky na opravu komunikací a parků, ale i záchranu poškozených domů - na ty věnoval prostředky Magistrát kl. města Prahy a městská část Praha 8. Z původní poloprůmyslové čtvrti se postupně stalo sídlo mnoha důležitých firem, úřadů, medií a návazně se značně změnila infrastruktura, která se přizpůsobila zcela novému movitějšímu publiku. Přebudovány byly továrny Praga, zbořena a novou výstavbou změněna bývalá loděnice a posléze pražská tramvajová strojírna Rustonka; obrovský developerský boom zažívají i doky bývalých Českých loděnic. Dnes je celá oblast patrně nejdynamičtěji se rozvíjející pražskou aglomerací a čtvrtí s jedinečnou moderní urbanistickou koncepcí, kterou kdysi založila Marie Terezie…

Areál původních strojíren Breitfeld-Daněk (arch. J. Blecha st. a B. Štěrba, r. 1857) přeměněný na budovu Corso (slavný katalánský arch. R. Bofill, r. 2005); přestavba bývalého nárožního administrativního paláce ČKD Dukla a jeho nástavba (arch. R. Bofill, r. 1999); polyfunkční administrativní a obytná realizace Unilever (arch. E. Přikryl a V. Králíček, r. 1998); postmoderní historizující administrativní budova Mediatel (arch. V. Zahálka, r. 2000); Forum Karlín přestavba další části strojíren ČKD (arch. R. Bofill, r. 2018); svérázná novostavba administrativní budovy ve tvaru motýlích křídel Butterfly (arch. CMS-Chisholm, V. Máslo, r. 2018); Futurama soubor administrativních budov na místě zbořeného Státního ústavu statistického (arch. V. Krátký, r. 2010); administrativní budovy na místě bývalé loděnice a opravny tramvají Rustonka (arch. D. Chisholm a V. Máslo, r. 2016); golfové hřiště Golf Club Academica dočasně využívající travnatou plochu v záhybu vltavského meandru; Libeňský most (arch. P. Janák a F. Mencl, r. 1928, probíhající současná kompletní rekonstrukce zachovala původní kubistické detaily); Dock B nová bytová zástavba na místě bývalých loděnic a skladů; Menclova ulice (I. Bryan Architekti, r. 2014); rezidenční zástavba Dock A (Mediapolis a Chmelař architekti, r. 2012); nová zástavba ulice Voctářovy Palmovka Open Park; budovy Metrostavu (arch. J. Pleskot, r. 2014); Palác Svět (arch. F. Havlena, r. 1934); Koželužská ulice a nová zástavba, Divadlo pod Palmovkou (bývalé kino); náměstí Bohumila Hrabala a Hrabalova zeď (arch. T. Svatošová, r. 1999); divoká historie přesouvaného židovského města - nová Synagoga (1846-58); nedokončená radnice  Prahy 8; bývalé nádraží Praha – Liběn dolní nádraží (bývalá Rakouská severozápadní dráha, r. 1873)

 

zajímavé odkazy pro tento zájezd předpověď počasí pro tento zájezd »
Přihláška na zájezd

Od roku 1992 pořádáme specializované zájezdy pro milovníky výtvarného umění, architektury, archeologie a historie. Naše cesty jsou originály - připravují a vedou je odborníci, kteří dokážou poutavě vysvětlit téma i v širších souvislostech. Používáme kvalitní hotely a spolehlivou dopravu. Vážíme si trvalé přízně stálých klientů, jejichž řady se rozšiřují především na doporučení spokojených zákazníků.

Adresa ARS VIVA cesty za uměním

160 00 Praha 6 - Dejvice
Muchova 233/1 (3. patro)
+420 233 324 099

qrico
Novinky na e-mail vyplňte emailovou adresu pro zasílání novinek
Spojte se s námi